Ako vybrať automatický kávovar – espressovač

Proces prípravy je pri tomto type espressovača plne automatizovaný. Preto je vhodný pre tých, ktorí si chcú vychutnať espresso, ale nechcú sa zapojiť do jeho prípravy. Stačí stlačiť iba jedno tlačidlo. 

Nemusíte sa báť, že budete musieť piť len espresso. Automatické kávovary vedia pripraviť rad rôznych lahodných kávových nápojov. Väčšina modelov navyše obsahuje aj zásobník na mlieko a vy si budete môcť vychutnať obľúbené latte macchiato alebo cappuccino.

Automatické kávovary (prespresovače) sú tiež veľmi obľúbené u firiem pre svoju rýchlu a jednoduchú prípravu kávy.

Výhody

Automatická príprava espressa
Jednoduchá a ľahká obsluha
Použitie mletej aj zrnkovej kávy
Samočistenie a naprogramovanie prípravy jednotlivých nápojov
Integrovaný mlynček – príprava obľúbeného espressa vždy len z čerstvej kávy
Parná tryska (len niektoré modely) – príprava mliečnej peny môže byť tiež automatizovaná
Horná plocha pre nahrievanie šálok pre lepšiu chuť kávy
Vysoká denná kapacita šálok
Dlhá životnosť

Nevýhody

Väčšie rozmery
Vyššia cena
Náročnejšia údržba (pokiaľ nemá samočistiacu funkciu)

Najčastejšie otázky pri výbere automatického espressovača

Ako sa obsluhuje plne automatický espressovač?

Veľmi jednoducho, na všetko veľakrát stačí stlačiť len jedno tlačidlo. Stroj následne sám odmeria porciu kávy, namelie ju a vykoná celý zvyšok procesu. Obsluhu plne automatického kávovaru teda zvládne každý. Na rozdiel od pákových kávovarov tento typ nielen sám pripraví kávu, ale aj vykoná samočistenie.

Čo všetko dokážu automatické kávovary?

Automatické espressovače dokážu pripraviť celé množstvo nápojov, niektoré modely až desiatky. V prípade, že majú aj zásobník na mlieko, naservírujú vám okrem iného aj latte macchiato alebo kapučíno.

Veľkou výhodou automatických kávovarov je displej a funkcia časovača či programovania. Prístroj sa zapne a uvarí nápoj v stanovenom čase. Na dotykovom displej si jednoducho vyberiete nápoj dotykom prsta na ikonu nápoja.

Plocha na šálku býva výškovo nastaviteľná, čo zamedzí striekaniu kávy okolo prístroja. Praktickou funkciou je predhrievanie šálky, ktorá pomáha udržiavať silnejšiu arómu.

Pre koho je určený plne automatický espressovač?

Pre tých, ktorí majú v obľube kávové nápoje vysokej kvality, ale nechcú sa podieľať na samotnom procese ich prípravy. Automatické espressovače sú obľúbené najmä vo firmách, a to pre svoju rýchlu a jednoduchú prípravu kávy.

Plne automatické espressovače

Pre najnáročnejších zákazníkov
Vysoká kvalita nápojov
Jednoduchá obsluha

Výber automatického kávovaru

Pri výbere automatického kávovaru sa teda zamerajte na tlak, ale aj na jeho funkcie. Pre ľahšiu údržbu je dobré pri výbere kávovaru sa zamerať na funkciu samočistenia. Pre lepšiu kávové nápoje s mliekom sa bude parná tryska. Lepšiu chuť kávy zaistí plocha pre nahrievanie šálok. Keď už budete mať tento skvelý prístroj nezabudnite tiež na kvalitnú kávu, ktorá musí byť základom.

Kvalitné zomletie je základ

Milovníci kvalitnej kávy si s ňou väčšinou chcú pohrať a vymazlit si ju k dokonalosti. Dávajú teda prednosť pákovému kávovaru, kde môžu výsledný vzhľad a chuť kávy do veľkej miery ovplyvniť. Neuspokoja sa s jednoduchým stlačením tlačidla a nenechajú prístroj, aby odviedol celú prácu za nich. Od procesu mletia, kedy je potrebné zvoliť nie príliš jemný ani nie príliš hrubý stupeň, cez ideálne zhutnenie, použitie vhodného filtra až po určenie množstva vody, ktorým kávu sparíme. Ak patríte k tým, ktorí si chcú kávu užiť na maximum a získať z nej len to najlepšie, bez pákového kávovaru sa nezaobídete. Ani bez mlynčeka na kávu. Na výber potom máte kúpu prístroja 2 v 1, napr. Catler ES 8013 alebo dvoch samostatných prístrojov.

Alfou a omegou prípravy kávy s lahodnou chuťou, dokonalú cremou a nádhernou vôňou sú kvalitne upražené a čerstvo namleté kávové zrná. Kvalitu praženia musíte najčastejšie zveriť svojmu dodávateľovi kávy, ak doma nevlastníte svoju vlastnú pražiareň. Odporúčame vyskúšať lokálne pražiarne kávy, pozrieť sa na celý proces praženia a nechať si ho vysvetliť. Prevádzkovatelia pražiarní vám radi tento postup ukážu a tiež odporučía vhodný typ kávových zŕn podľa vašich chuťových preferencií. Zvyčajne vám pripravia aj šálku kávy, aby ste mohli rovno ochutnať.

Pákový alebo automatický kávovar 

Teraz už je vám jasné, že dosiahnuť lahodnej chuti kávy nejde bez čerstvo pomletých kávových zŕn. Dilema, či si vybrať pákový alebo automatický kávovar, je už len na vás. Predstavte si sami seba pred oboma typmi kávovaru. Budete patriť skôr k tým, ktorým nebude vadiť, že príprava každej šálky kávy im zaberie niekoľko minút? Alebo skôr k tým, ktorí ocenia len stlačenie tlačítka a maznanie sa s prípravou kávy nechajú naozajstným kávovým gurmánom? Každý sme iný a máme iné preferencie. Čo ocení jeden, nemusí nutne okúzliť toho druhého.  Vyberte si taký, o ktorom viete, že bude spĺňať vaše požiadavky.

Dôležité parametre

Tlak

Podľa tlaku vyvíjaného na zomletú kávu delíme kávovary na tie, ktoré majú čerpadlo a tie, ktoré sú založené na tlaku pary.

Na kvalitnú prípravu kávy je vhodné, aby kávovar mal integrované čerpadlo. Dosahovať by mal aspoň 9 barov, na prípravu jednej šálky naozaj kvalitného espressa budete potrebovať prístroj s tlakom aspoň 15 barov. Existujú aj lacnejšie prístroje s tlakom okolo 2 bary.

 

Doplnkové funkcie

Príprava dvoch šálok naraz urýchli prípravu kávy napríklad pre návštevu.

Nahrievanie šálok – studené šálky rýchlo znížia teplotu pripraveného nápoja, veľkou výhodou je preto vyhrievaná plocha.

Nastavenie výšky podstavca praktické na rôzne veľkosti šálok.

Samočistenie šetrí čas aj námahu.

 

Slovník pojmov – kávovary

Espresso

Espresso je kávový nápoj s objemom približne 30 ml vyrobený pod tlakom asi 9 barov. Odporúčaný čas extrakcie je 20 – 30 sekúnd. Servíruje sa v šálke s objemom 60 – 90 ml.

TIP: Nápoj sa správne volá espresso, stretnúť sa však môžeme s nesprávnymi výrazmi presso, expreso, piccolo a ďalšími.

Crema

Jemná a hustá kávová pena na povrchu správne pripraveného espressa.
Latte macchiato

Variant caffè latte, ktorý sa pripravuje do vysokého pohára. Skladá sa z viac ako 200 ml napeneného mlieka, 30 ml espressa a hornej vrstvy mliečnej peny. Ako posledné sa nalieva espresso, ktoré vytvára na pene charakteristickú škvrnu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam Quiz: