Obsah stránky
Ako vybrať french press
French press je sklenená kanvička s filtrom, v ktorej sa oddeľuje usadenina od nápoja. Ide o obľúbenú a jednu z najlacnejších alternatív prípravy kávy. Chcete chutnú kávu bez zložitých príprav? Potom je french press práve pre vás.
Výhody
Rýchly a jednoduchý spôsob prípravy kávy
Jemná až krémovitá chuť bez pripálenia
Jednoduchá údržba
Nízka cena
Nevýhody
Je nuté mať správne zomletú kávu
French press
Pre milovníkov jemnej kávy
Jednoduchá a rýchla príprava kávy
Nízka cena prístroja
Najčastejšie otázky pri výbere french pressu
Ako sa pripravuje káva vo french presse?
Príprava je veľmi jednoduchá. Nalejte horúcu vodu s teplotou okolo 96 ºC na hrubo namletú kávu, premiešajte a nechajte lúhovať počas 3 – 4 minút. Je dôležité spomenúť, že kávu je potrebné ihneď servírovať. Po procese lúhovania pomaly stlačte piest dole, tým zbavíte kávu usadeniny. Môžete podávať.
Pre koho je určený french press?
Pre tých, ktorí majú radi jemnejšiu kávu a radšej jednoduchú prípravu, než zložitý proces. French press je tiež ideálny aj v prípade, že nechcete míňať peniaze za drahšie kávovary.
Prečo si vybrať french press?
Pretože piest na rozdiel od filtračného papiera nezachytáva kávové oleje, čím výsledná káva nestráca chuť. Na rozdiel od moka kanvičky tiež netrpí neduhom trochu spálenej chuti. Nezanedbateľným dôvodom je okrem jednoduchej prípravy nízka cena a pomerne malé rozmery.
Dôležité parametre
Objem
French press môžete kúpiť v objeme 300 ml až 1 liter, na jednu šálku pritom pripadá asi 100 – 150 ml kávy.
300 – 600 ml – pre 2 až 4 osoby
800 – 1 000 ml – pre 5 až 7 osob
Materiál
Pri výrobe french pressov sa používa sklo, antikoro alebo plast. Výhodou sklenenej nádoby je dobrý prehľad o množstvo kávy, antikorové varianty sú vhodné na cesty.