Obsah stránky
- Ako vybrať kávovar
- Podľa čoho vybrať kávovar
- Aký je môj rozpočet?
- 3 hlavné kľúčové otázky
- 1. Kvalita komponentov
- 2. Mletie a možnosť nastavenia mlynčeka
- 3. Náročnosť údržby
- Význam
- Typy kávovarov a ich plusy a mínusy:
- Kapsľový kávovar
- Automatický kávovar
- Plusy
- Mínusy:
- Pákový kávovar
- Plusy
- Mínusy:
- Moka kávovar
- Plusy
- Mínusy:
- Kávovar French press
- Plusy
- Mínusy
Ako vybrať kávovar
Výber akéhokoľvek spotrebiča, či už sa jedná o kávovar, alebo chladničku, nie je v dnešnej dobe vôbec jednoduchý. Ponuka na trhu je tak široká, že zorientovať sa v nej môže byť dosť ťažké. Navyše výrobcovia sa navzájom predbiehajú nielen v technológiách, ktoré do svojich výrobkov vkladajú a na ktoré majú jedinečné patenty, ale aj v dizajne jednotlivých prístrojov.
Preto som pre Vás pripravili túto stránku . Jej prostredníctvom vám chceme pomôcť sa zorientovať na dnešnom trhu a vybrať kávovar, ktorý sa k vášmu životnému štýlu hodí najlepšie. Prostredníctvom tohto nákupného poradcu prinášame informácie o rôznych typoch kávovarov, spôsoboch prípravy kávy a tiež o jednotlivých parametroch, na ktoré je pri výbere treba pamätať. Našim cieľom je pomôcť vám k tomu, aby ste investovali iba do prístroja, z ktorého budete mať maximálny úžitok. Špecifiká vybraných modelov sme potom viac rozpísali v testoch a recenziách.
Podľa čoho vybrať kávovar
Ako si najlepšie pripraviť kávu doma? Je nevyhnutný profesionálny kávovar, alebo máme aj iné voľby? Chcete aj vy vedieť ako sa dá zabezpečiť veľmi dobré espresso aj u vás doma, či v práci a na čo si dať pozor pri výbere stroja.
Možno ste si už vy položili otázku, či sa dá dobré espresso alebo zdravá káva pripraviť aj bez profesionálneho stroja. A tiež zvažujete, či sa oplatí investovať do poriadneho automatického či pákového kávovaru. Z nášho pohľadu je vždy dôležité hľadať kvalitu za adekvátnu cenu a preto sa poďme pozrieť na to, čo je dôležité zohľadniť pri výbere, aby sme vedeli spraviť tú správnu investíciu.
Aký je môj rozpočet?
Kávovar nieje lacná záležitosť. Poviete si: Veď na trhu je kopec kávovarov do 100 eur. Jedno príslovie však vraví: „Nie sme tak bohatí, aby sme si kupovali lacné veci“. U kávovarov to platí dvojnásobne. Nemôžte očakávať že káva pripravená 100 eurovým kávovarom bude chutiť tak lahodne ako káva z drahšieho profesionálneho prístroja. Odporúčame preto pri výbere radšej zainvestovať, ako potom ľutovať že sme si vybrali takpovediac „šmejda“.
3 hlavné kľúčové otázky
Aj keď je cena produktu veľmi dôležitá, zo skúseností vieme, že nie vždy sa odrazí aj v kvalite. Tak je to aj pri výbere kávovaru, kde sa odporúča sústrediť na kvalitu komponentov, mlynček, technológiu tlaku, ovládanie, ktoré je vám pohodlné, a samotnú údžbu. Nedajte sa zmiasť nablýskaným dizajnom. Ak raz mlynček nemelie dostatočne na jemno alebo je v stroji slabý tlak, vaše espresso dobré nebude. Aj preto sa pýtajte predajcu na nasledujúce dôležité prvky.
1. Kvalita komponentov
Nie je použitého príliš veľa plastu? Aké sú referencie na značku? Ako dlho je značka na trhu ? Kvalita použitých materiálov sa odráža aj v konečnej cene produktu. Nerezové spracovanie je síce veľmi štýlové a odolné, no rovnako štýlové sú aj kávovary u umelom obale. Príkladom Vám môžu byť talianske kávovary Delonghi. Črevá kávovarov – parné systémy, trúbky sú samozrejme všade nerezové a nehrdzavejúce.
2. Mletie a možnosť nastavenia mlynčeka
Vieme už, že čerstvé mletie je kritické pri príprave top kávy. Dôležitá je však nielen čerstvosť, ale aj hrúbka a teda je veľmi dôležité, aké možnosti mi kávostroj ponúka. Ak je to možné, ideálne bude, ak si v ňom necháme pripraviť jedno espresso, na ktorom môžeme odpozorovať, či dostávame požadovaný výsledok.
Veľmi dôležité pre prípravu kávy je správne zomletie kávy. Jemnosť mletia sa líši od kávy ku káve. Mlynček je teda podstatnou náležitosťou každého kávovaru. Dnešné kávovary disponujú kvalitnými kónickými mlynčekmi.
Najvhodnejšia na prípravu je čerstvo zomletá káva. Pretože mletím sa uvoľňuje špecifická aróma kávy, ktorá sa prenáša do samotnej kávy. Tu nastáva menší problém. Hlavne ak si potrpíte na kvalitu a pripravujete kávu z celých kávových zŕn.
3. Náročnosť údržby
Ak sa hovorí, že čistota je pol života, tak to stopercentne platí aj pri káve. V podstate ide najmä o to, aby bolo možné stroj čistiť jednoducho a zabezpečiť tak jeho plynulý chod. V súčasnosti majú kvalitné kávovary automatické programy čistenia a hlásení, ktoré vedia celý process zjednodušiť.
Ešte pred kúpou kávovaru si treba ešte ujasniť naše základné očakávania
1. Akú kávu máme radi?
2. Koľko káv denne vypijeme?
3. Aký veľký priestor máme pre umiestnenie kávovaru v kuchyni?
4. Koľko času chceme pri príprave kávy stráviť?
5. Koľko peňazí sme ochotní kvôli dobrej káve utratiť?
Existuje niekoľko typov kávovarov. Skôr, než si ich predstavíme dôkladnejšie predstavme si základné kritériá, ktoré nám môžu pomôcť pri rozhodovaní:
Význam
Každý kávovar nám urobí kávu, ale ak si chcete dopriať dopriať pravé talianske espresso, je treba investovať do kvalitného automatického kávovaru. Ak si potrpíme aj na kapučíne alebo caffé latte, automat s modernými technológiami mliečnych nápojov je na nezaplatenie. A hravo nahradí aj skúseného baristu.
Kvalita
„Nie sme takí bohatí, aby sme si mohli kupovať lacné veci“. Pri kávovaroch to platí dvojnásobne. Najprv preto, lebo od kvality prístroja významne závisí chuť našej obľúbenej kávy a potom samozrejme preto, aby nám kávovar dlho slúžil, nevŕzgal, nezasekával sa a aby sme ho nemuseli voziť do opravy a podobne.
Obsluha
Aj najmodernejší kávovar bude predsa len občas potrebovať našu asistenciu. Koľko pomoci si od nás pri príprave kávy vypýta, záleží od typu prístroja. Ak sa ponáhľame, a jediné, čo sme ráno ochotní urobiť je vložiť šálku a stlačiť gombík, riešením je pre nás plne automatický, alebo kapsuľový kávovar. Ak sme naopak kávoví nadšenci a máme radi rituál okolo prípravy kávy, siahnime po kvalitnom pákovom prístroji a dokúpme si k nemu mlynček a baristické pomôcky.
Dizajn
Hovorí sa, že kuchyňa je srdcom domu. Kávovar môže toto srdce ešte viac skrášliť. Či si už vyberieme malý kapsľový kávovar v moderných farbách, rozmernejší automat s elegantnými líniami nadčasového luxusu, alebo klasický pákový prístroj v retro štýle, pamätajme predovšetkým na to, že tento kávovar bude v našej kuchyni možno ešte aj o desať rokov…
Ekonomika
Kritérium, podľa ktorého sa rozhoduje väčšina. Vybrať si lacnejší kapsulový kávovar, alebo drahší automatický kávovar? Odpoveď je v počte káv. Ak denne doma vypijeme povedzme štyri kávy, oplatí sa siahnuť po kapsuľovom. Kvalitná káva v kapsliach je síce o niečo drahšia, ako zrnková, ale bude trvať veľmi dlho, kým by sa nám kúpa drahšieho automatu vrátila. Ak sme ale kávová domácnosť a denne spotrebujeme aj desať káv, rozhodne je ekonomickejšie investovať do drahšieho automatického pristroja.
Tipy a triky pre orientáciu sa v cenách
Keď už príde rad na ceny , môžeme sa na celú problematiku pozrieť zjednodušene. Presne tak, ako keď si vyberáme značku auta. Ak si kúpim Daciu, asi nemôžem očakávať zážitok z jazdy napríklad vo Ferrari. Avšak dobrá nová Škoda či Passat mi pre moje potreby môže úplne stačiť. Teda aj keď nedostanem stopercentné espresso, ako je to pri stroji za dve-tri tisícky, stále môžem byť spojný aj s 80 percentami maxima, ktoré úplne stačí.
Fajnšekri si tak vyberú skôr štýlové pákové stroje, pričom ostaným bežným konzumentom, ktorý nechcú tráviť čas mletím a špecificou prípravou espressa, úplne postačí šikovná a v súčasnosti už moderná automatika.
Koľko priestoru mám v kuchyni pre kávovar?
Kávovar je nielen šikovným pomocníkom, ale aj štýlovým dizajnovým doplnkom, ktorí dodá Vašej kuchyni šmrnc. Určite ho nebudete dennodenne prenášať zo špajze do kuchyne, keď dostanete chuť na kávu. Preto je potrebné mu vyčleniť stále miesto, kde budete mať prístup k elektrickej energii, Myslieť je treba aj na dopĺňanie kávy resp. kapsúl a vody. Potrebujete teda miesto pred, za aj nad kávovarom. Teda ak neuvažujete nad jednoduchým mokka kávovarom. Najmenšie kávovary typu Dolce Gusto zaberú cca 25 x 25 cm, pri pákových a automatických kávovaroch sú rozmery o čosi väčšie. Nakoniec je tu kategória zabudovateľné kávovary, pri ktorých je potrebné ich zabudovať do kuchynskej linky.
Koľko času som ochotný obetovať príprave kávy a údržbe kávovaru?
Príprava kvalitnej šálky kávy trvá určitý čas. Obzvlášť ak máte moka kávovar alebo pákový kávovar. Tu je potreba mletia kávových zŕn. Snažíme sa zomlieť čo najpresnejšie množstvo kávy, lebo prebytočná nevyužitá káva stráca na vzduchu svoju arómu. Ak nie ste náročný užívateľ určite si vystačíte si aj mletou balenou kávou.
Údržba a čistenie
Ak chceme aby nám kávovar dlho a kvalitne slúžil je nutné sa oňho starať a pravidelne ho čistiť. Automatické espressa majú samočistiace programy, kedy trúbkami preženú čistú vodu a Vás kávovar bude zasa čistý. Myslieť musíte aj na odvápňovanie, niektoré kávovary Vás na to upozornia sami, pri iných si to musíte ustrážiť Vy. Každá značka ma pritom vlastné odvápňovače ktoré odporúča používať.
Skúsenosti s prípravou kávy
Pripraviť dobré espreso, latte, capuccino nie je len tak. Potrebujete mať nejaké skúsenosti, prípadne si necháte poradiť baristom. V opačnom prípade Vám odporúčame zakúpiť si automatický kávovar. Ten pripraví Vami zvolenú kávu a Vy nebudete potrebovať žiadne vedomosti pre prípravu kávy, len stlačíte gombík. Potenciál kávových zŕn je využitý takmer na 100 %, takže káva bude minimálne tak dobrá ako vo Vašej obľúbenej kaviarni, ak nie lepšia.
Espresso alebo filtrovaná káva?
Espresso je v Európe najrozšírenejším kávovým nápojom. Pripravuje sa zo 7 gramov mletej kávy, cez ktorú sa pretlačí horúca voda (90 °) počas 20 až 30 sekúnd pod minimálnym tlakom 9 barov. Výsledkom je asi 30 ml silnej aromatické kávy. Z espressa sa odvíjajú ďalšie obľúbené nápoje ako cappuccino alebo caffe late. Väčšinou ide o espresso doplnené mliekom či penou. Filtrovaná / prekvapkávaná káva vzniká priechodom horúcej vody cez vrstvu kávy pri normálnom tlaku. Káva je redšia, ale obsahuje vyššie množstvo kofeínu. Prekvapkávaná káva je skvelou alternatívou k nezdravému „turka“.
Čo preferujete
Prvou a asi tiež najzákladnejšou otázkou, ktorú by ste si pri výbere kávovaru mali položiť, je koľko ľudí bude kávu piť a aký typ kávovaru preferujete. Aby som vám to vysvetlil, môžeme sa na to pozrieť nasledovne. Možno ste v domácnosti jediní, kto pije kávu. Ráno si pripravíte jednu šálku, výnimočne popoludní po návrate z práce a viac nepotrebujete. V takom prípade sú pre vás vhodné jednoduchšie prístroje – pákové kávovary, poprípade kapsľové. Ich cena nie je vysoká, pohodlne sa zmestia do každej kuchyne a príprava kávy vám s ich pomocou nezaberie príliš veľa času.
Ovšem ak zvažujete kúpu kávovaru do väčšej domácnosti, kde si niektorí členovia rodiny radi vychutnajú kávu aj viackrát za deň, alebo napríklad do kancelárie, potom je potrebné sa pozrieť inam. Tým skôr, že každý z ľudí vo vašom okolí môže mať rád iný druh kávy. V tom prípade odporúčame pozrieť sa po plnoautomatických kávovaroch. Sú veľmi jednoduché na používanie, ale v porovnaní s kapsulovým o niečo náročnejšie na údržbu. Ak sa pre nich rozhodnete, počítajte s vyššou obstarávacou cenou, ale cena za jednu porciu kávy sa naopak zníži. Po čase na nich teda ušetríte. Keďže sú ale všetky tri typy natoľko odlišné, dovoľte mi na tomto mieste namiesto klasického porovnania uviesť drobné predstavenie všetkých typov.
Zo skúseností zákazníkov
Zo skúseností vyplýva, že cena výrobku určuje jeho kvalitu, ale nie vždy je to pravidlom. Najlepšou možnosťou, ako správne vybrať kávovar, je zistiť si o výrobku čo najviac relevantných informácií od predajcu a nezabudnite ani na skúsenosti zákazníkov, ktorí už tovar zakúpili. Týmto krokom minimalizujete riziko nespokojnosti a do budúcnosti urobíte správnu voľbu pri výbere kávovaru.
Tlak je pre kávovar rozhodujúca
Čo sa týka tlaku, mnoho zákazníkov vyberá kávovar na základe domnienky, že vysoký tlak je zárukou dobrej kávy. A že čím vyšší tlak, tým je káva lepšia. Výrobcovia kávovarov na vás skúšajú rôzne marketingové finty. Ak má niekto kávovar s tlakom 15 barov, vždy sa objaví iná značka, ktorej kávovary majú tlak 16, 17 či 19 barov. Vyšší tlak je však úplne zbytočný a na kvalite kávy sa vôbec neodrazí. Napriek tomu si to veľa ľudí stále myslí. Pozrime sa teda na vysvetlenie, ako to vlastne v kávovaroch funguje.
Ako fungujú kávovary
Môžeme sa pozrieť na profesionálne kávovary, s ktorými sa stretávame napríklad v kaviarňach. Tlak v nich dosahuje 9 barov. To preto, že profesionálny kávovary sú vybavené rotačné pumpou, respektíve čerpadlom, ktoré zaisťuje konštantný tlak v celom vodovodnom systéme kávovaru. Počas prípravy kávy sa potom tento tlak nemení. Ale tieto čerpadlá sú finančne veľmi náročné, takže sa v kávovaroch určených do domácností používajú vibračné pumpy. Tie sú konštruované spôsobom, na základe ktorého vytvára tlak 15 barov a v niektorých prípadoch aj viac. Voda sa pumpuje vďaka rýchlemu pohybu kovového piestu. Keď je piest v pohybe jedným smerom, voda sa tlačí do systému jedným smerom a nasáva sa zo zásobníka, akonáhle sa jeho pohyb otočí. Tým pádom už ale tlak v kávovare nie je pevne daný a výrazne osciluje.
Kvalita kávy nie je u všetkých prístrojov rovnaká
Kvalita kávy z rôznych kávovarov sa môže líšiť viac, než si myslíte. Rozdiel nie je len medzi automatickými, pákovými a kapsulovým kávovary, ale aj medzi jednotlivými modelmi. Najlepšiu kávu získate jednoznačne z automatických a pákových kávovarov, tie kapsľové trochu zaostávajú. Ale inak závisí kvalita kávy taktiež na značke (napríklad najlepšie espresso býva z kapsulových kávovarov Nespresso) a cene prístroja. Teda v prenesenom slova zmysle aj na jeho kvalite. Značky, ako napríklad Dolce Gusto alebo Tassimo, potom cielia na oveľa väčšiu skupinu zákazníkov a ponúka široký výber kávových nápojov. Deti, ktoré nemôžu piť kofeín, potom iste ocenia ponuku čokoládových nápojov.
Aké kávovary vyberať, aby naozaj poslúžili?
Nemáte jasnú predstavu, aký kávovar by ste vlastne chceli? Nuž, potom by sme sa mali pozrieť na jednotlivé základné body, ktoré vám uľahčia rozhodovanie. Vyhodiť peniaze za kávovar, ktorý nemá dobré parametre a na ktorom si kvalitnú kávu jednoducho neuvaríte, ani keby ste sa rozkrájali, to skrátka nemá zmysel. Na čo sa teda musíte zamerať?
Typy kávovarov a ich plusy a mínusy:
Kapsľový kávovar
Často neprávom podceňovaný, no v skutočnosti veľmi kvalitný a v Taliansku i Európe stále obľúbenejší kávovar pre domácnosti i kancelárie. Kapsľový systém bol vymyslený samotnými talianmi, ktorí chceli piť kvalitné espresso nielen v kaviarni ale aj doma. V každej kapsli je čerstvo zomletá a medzi dvoma sitkami špeciálne utlačená káva presne podľa predpisov talianskych kaviarníkov. Vám už stačí len vybrať si kávu podľa svojej chuti, vložiť ju do kávovaru a vychutnať si pravé talianske espresso.
Kto by nepoznal Dolce Gusto? Tieto kávovary sú malé, ich dizajn je precízny, ich farby rozžiaria každú kuchyňu. Jednoducho im nieje čo vytknúť. Obsluha takého to kávovaru je veľmi jednoduchá, len nalejete vodu do nádobky v zadnej stene kávovaru, vložíte do držiaka kapsulu s Vaším obľúbeným nápojom a tento sa už o všetko postará za Vás. Výhodou je široká ponuka kapsúl s rôznymi nápojmi. Na druhej strane je potrebné ich mať stále v zásobe, ak by ste dostali chuť na Váš nápoj.
Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi kvalitnú taliansku kávu, radi striedajú typy a chute káv, chcú využiť kávovar aj na prípravu kakaa, čokolády a nechcú investovať do pristroja veľa peňazí.
Plusy
+ nízka cena
+ veľmi kvalitná káva
+ kompaktné rozmery
+ tichá prevádzka
+ individuálne dávkovanie
+ veľa druhov káv
+ možnosť prípravy kakaa
čokolády a čaju
Mínusy:
– chýba ponuka odrodových káv
Automatický kávovar
Pohodlný, často veľmi elegantný pristroj, ktorý má zabudovaný mlynček, úplne zautomatizovanú prípravu kávy a často dokáže pripraviť jediným stlačením aj mliečne nápoje. Stačí nasypať do zásobníka zrnkovú kávu, pripojiť nádobu s mliekom, zvoliť typ nápoja a jediným stlačením môžete mať kávu, cappuccino či caffé latte.
Presné takéto espresso Vám automatický kávovar pripraví a nielen to. Možností je neúrekom: latte, cappuccino, či ristretto a mnoho ďalších a to iba jedným stlačením. Tieto kávovary sú úplnou špičkou v príprave kávy. Vyznačujú sa kvalitným spracovaním, ulahodeným dizajnom, spoľahlivosťou. Súčasťou každého automatu je kónický mlynček ktorý pomelie len toľko kávy koľko je za potreby, navyše systém Tubeless zabezpečí aby v trúbkach neostala žiadna káva , Vy tak budete mať v šálke stále len to najčerstvejšie. Nastavte si každý nápoj podľa vlastnej chuti, vyskúšajte silnú, stredne silnú alebo jemnú arómu. Nastaviť si môžete i teplotu kávy (horúca, stredná alebo najnižšia teplota).
V tejto kategórii máme 2 typy kávovarov:
S integrovaným mliečnym systémom
Mliečny systém automaticky načerpá mlieko z nádobky pre prípravu káv s mliekom. Pre čistenie mliečneho systému stačí len namiesto mlieka naliať vodu a nechať ju prejsť trubičkami.
S parnou tryskou
Manuálne si speníte mlieko podľa vašej chuti. Všetko to umožňuje parná tryska na boku kávovaru. Čistenie nie je potrebné. Na trhu je nepreberné množstvo kávovarov a výber toho správneho pre Vás by bol určite žložitý.
Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi predovšetkým kávové nápoje typu cappuccino, caffé latte, majú priestornejšiu kuchyňu, vyžadujú jednoduchú prípravu nápojov, nemajú potrebu skúšať nove kávy a v neposlednom rade sú ochotní zaplatiť vyššiu nákupnú cenu.
Plusy
+ čerstvo zomletá káva
+ jednoduchá prevádzka
+ rýchla príprava nápojov
+ často automatická príprava cappuccina
+ caffé latte
+ hodnotný
+ elegantný dizajn
Mínusy:
– vyššia cena
– väčšie rozmery
– relatívne obmedzená možnosť zmeny chute kávy
Pákový kávovar
Základná charakteristika: Ide o domáci prístroj, ktorý je vlastne zmenšenou napodobneninou profesionálnych kaviarenských prístrojov. Okrem vnútorných komponentov ako bojler, čerpadlo, zásobník na vodu, má páku v ktorej je špeciálne sitko. Do sitka sa dáva čerstvá, jemne mletá káva, ktorú treba utlačiť a pevne zavrieť do tzv. hlavice kávovaru. Kávu potom pripravíme stlačením tlačidla.
Ak si chcete pripraviť dokonalú kávu vrelo Vám odporúčame pákový kávovar. Pre začiatok budete síce potrebovať trocha cviku, ale časom si zaiste nebudete vedieť tento kávovar vynachváliť. Kónický mlynček pri týchto kávovaroch nieje samozrejmosťou ale jeho prípadná kúpa Vás nezruinuje.Taktiež budete potrebovať aj temper pre utláčanie kávy. Pri tomto kávovare sa určite s kávou vybláznite, sami si budete vedieť pripraviť kávu šitú na Vás.
Pre koho je určený: pre kávových nadšencov, ktorí majú radi každodenný kávový rituál, neponáhľajú sa, sú schopní zvládnuť baristické zručnosti, a sú ochotní dokúpiť si mlynček a iné baristické pomôcky.
Plusy
+ relatívne nízka nákupná cena
+ kompaktné rozmery
+ kávový „rituál“
Mínusy:
– mletá káva rýchlo stratí kvalitu
– potreba mlynčeka
– pracná príprava kávy
– potreba profesionálnych zručností
– časovo náročnejšie čistenie
S pákovým kávovarom ste sa načastejšie stretli asi v kaviarňach, reštauráciách alebo cukrárňach. Malo by ísť v prvom rade o podniky, kde je profesionálne pripravená káva nutnosťou. V praxi takéto pákové kávovary ovládajú väčšinou skúsení baristi. S rastúcou obľubou skutočnej kávy sa ale pákové kávovary stávajú stále viac a viac súčasťou vybavenia naších domácností. Sú skvelé najmä pre tých, ktorých káva naozaj zaujíma a jej príprava je pre vás kreatívnym procesom tvorenia.
Domáci pákový kávovar je pre vás ideálnou voľbou, ak chcete návštevu zaujať svojím baristickým umom, radi skúšate rôzne druhy kávy, nové možnosti, chute či arómy. Treba si však uvedomiť, že do prípravy kávy v domácom pákovom kávovare je potrebné investovať viac času a energie. Až vtedy výsledok stojí skutočne za to. Ďalšia z predností pákových kávovarov pre domáce použitie je tiež ich výhodná cena oproti profesionálnym strojom.
Moka kávovar
Základná charakteristika: Moka kávovar, je trojdielny tlakový prístroj. V spodnej časti – nádobke na vodu (s poistným tlakovým ventilom) sa varí voda. Vznikajúca para sa rozpína a spôsobuje tlak, ktorý potom pretláča horúcu vodu cez strednú časť – lievikové sitko, v ktorom sa nachádza mletá káva. Výsledná káva, ktorá je trochu podobná espressu, ale bez krémovej peny, vyteká do vrchnej časti.
Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí majú radi tradičnú taliansku kávu, nechcú investovať do domáceho, alebo pracovného kávovaru veľa peňazí a sú ochotní venovať príprave kávy aspoň trochu času a zručností.
Ide o cenovo najdostupnejšie kávovary, ktoré Vám v pohodlí domova umožnia pripraviť si kávu „takmer ako v kaviarni“. Údržba tohto kávovaru je veľmi jednoduchá, stačí ho len opláchnuť čistou vodou. Nieje potreba používať saponáty, ktoré by iba zničili kávový povlak, ktorý zabraňuje kontaktu vody s hliníkom
Plusy
+ nižšia nákupná cena
+ štýlový dizajn v rozličných farbách
+ pomerne jednoduchá príprava
+ výborná – typicky talianska chuť výslednej kávy
Mínusy:
– príprava pod tlakom
– mletá káva rýchlo zvetrá – potreba dokúpiť mlynček
Kávovar French press
Základná charakteristika: French Press je vlastne jednoduchá valcová často sklenená, alebo kovová nádoba s piestom, na ktorom je umiestnený filter a vrchnák. Princíp prípravy je veľmi jednoduchý: mletá káva sa vloží do nádoby, zaleje sa horúcou vodou, nechá sa vylúhovať, jemným tlakom piesta s filtrom sa oddelí napoj od mletej kávy a hneď sa preleje do šálky.
Medzi nesporné výhody takejto prípravy patrí jednoduchosť, nízke obstarávacie náklady French Pressu a pomerne plná chuť výslednej kávy.
Pre koho je určený: pre ľudí, ktorí sú zvyknutí a majú radi zalievanú kávu a chcú si ju pripravovať moderným, štýlovým spôsobom. Nízka obstarávacia cena a jednoduchý spôsob prípravy robia franchpress ideálnym nielen do domácnosti, ale aj na chatu, či do práce.
Plusy
+ jednoduchá prevádzka
+ rýchla a nenáročná príprava
+ nízka obstarávacia cena
Mínusy
– málo krémová káva
– mletá káva rýchlo zvetrá – potreba dokúpiť mlynček
Ekonomické porovnanie nákladov na kávu
Väčšina kupujúcich očakáva od kávovaru výbornú kávu, jednoduché ovládanie, čistenie, údržbu a niekedy aj možnosť prípravy cappuccina alebo caffe latte. Ak nerátame kávových nadšencov, ktorí sú ochotní dokúpiť si k pákovému kávovaru kvalitný mlynček a ďalšie baristické pomôcky, zostávajú nám dve možnosti: automatický kávovar so vstavaným mlynčekom, alebo kávovar na taliansku mletú kávu v kapsliach.
Kritérium pre rozhodovanie je potom často už len ekonomika. Pri porovnávaní ekonomickej výhodnosti kávovarov a kávy sme preto použili kávovary podobnej kategórie. Obidva typy ponúkajú prípravu kávy jedným stlačením, možnosť naprogramovať si veľkosť nápoja, šetriace a dekalcifikačné programy podobnej kvality a možnosť manuálnej prípravy cappuccina. Pre čo najobjektívnejšie porovnanie sme použili tu istú kávu v zrnkovej a kapsľovej verzii.
30 káv mesačne – Ak vo vašej domácnosti pije kávu jeden člen pravidelne na dennej báze, alebo viacerí nepravidelne, spotreba pripravených káv väčšinou nepresiahne tridsať mesačne. Pri porovnávaní toho istého typu kávy a funkčne i kvalitatívne podobného typu kávovarov je kapsľové riešenie počas dvojročnej prevádzky (počas dvoch rokov Vám predajca poskytuje záruku bezplatnej opravy prípadnej poruchy kávovaru, ak ste ju nespôsobili napr. neodbornou manipuláciou a pod.) pri celkových nákladoch lacnejšie až o 342 € . Aj pri štvorročnej kalkulácii ušetríte 152 €!
60 káv mesačne sa spotrebuje v domácnosti, kde napríklad dvaja ľudia pijú kávu pravidelne každý deň. Ak porovnávame vyššie uvedené typy kávovarov a ten istý druh kávy, pri dvojročnej prevádzke ušetríte 215 €! Náklady sa vyrovnajú až takmer o štyri roky.
120 káv mesačne To sú v priemere štyri kávy každý deň v mesiaci. Z porovnania podľa predchádzajúcich kritérií vyplýva, že po dvoch rokoch pravidelného používania ušetríte asi 40 €, ak si zvolíte automatický kávovar a používate zrnkovú kávu.
Poznámka: Pre porovnania sme zvolili ako automatický kávovar JURA ENA 7 (700,- €), ako kapsľový kávovar Caffitaly S06 (230,- €), ako zrnkovú kávu Chicco d´Oro Tradition 250g (30 porcií po 0,21 €) a ako kapsule Chicco d´Oro Traditione 100% 10x8g Caffitaly (cena jednej kapsľe 0,38 €). Všetky ceny boli aktuálne v čase vytvárania porovnania a môžu sa časom líšiť.
Na trhu je nepreberné množstvo kávovarov a výber toho správneho pre Vás by bol určite žložitý. Preto sme pre vás pripravili rebríčky tých najlepších kávovarov.
Ak vám tieto informácie nestačili , doporučujeme vám si ešte prečítať dalšie články.
Jak vybrat kávovar – expert.cz
Ako vybrať kávovar do domácnosti podľa 5 krokov – Dušan Plichta blog
Jak si vybrat kávovar do restaurace i do kanceláre – cesk.cz