Ako vybrať pákový kávovar

Oproti kapsulovým systémom počítajú pákové espressovače s vašou spoluprácou. Sú obľúbené u skúsenejších milovníkov kávy, ktorí poznajú zákonitosti jej prípravy a radi sa podieľajú na celom procese od zrnka až po hotovú šálku kávy.

Výhody

Pre skúsenejších používateľov, ktorí sa chcú viac zapojiť do prípravy
Prípravu kávy máte pod kontrolou
Každá šálka z čerstvo zomletej kávy
Zachováva si chuť a arómu

Nevýhody

Náročnejšia údržba prístroja

 

Pákové espressovače

Pre milovníkov čerstvo namletej kávy
Využívajú iba mletú kávu
Na výslednú kvalitu má veľký vplyv obsluha

Kvalitné zomletie je základ

Milovníci kvalitnej kávy si s ňou väčšinou chcú pohrať a vymazlit si ju k dokonalosti. Dávajú teda prednosť pákovému kávovaru, kde môžu výsledný vzhľad a chuť kávy do veľkej miery ovplyvniť. Neuspokoja sa s jednoduchým stlačením tlačidla a nenechajú prístroj, aby odviedol celú prácu za nich. Od procesu mletia, kedy je potrebné zvoliť nie príliš jemný ani nie príliš hrubý stupeň, cez ideálne zhutnenie, použitie vhodného filtra až po určenie množstva vody, ktorým kávu sparíme. Ak patríte k tým, ktorí si chcú kávu užiť na maximum a získať z nej len to najlepšie, bez pákového kávovaru sa nezaobídete. Ani bez mlynčeka na kávu. Na výber potom máte kúpu prístroja 2 v 1, napr. Catler ES 8013 alebo dvoch samostatných prístrojov.

Alfou a omegou prípravy kávy s lahodnou chuťou, dokonalú cremou a nádhernou vôňou sú kvalitne upražené a čerstvo namleté kávové zrná. Kvalitu praženia musíte najčastejšie zveriť svojmu dodávateľovi kávy, ak doma nevlastníte svoju vlastnú pražiareň. Odporúčame vyskúšať lokálne pražiarne kávy, pozrieť sa na celý proces praženia a nechať si ho vysvetliť. Prevádzkovatelia pražiarní vám radi tento postup ukážu a tiež odporučía vhodný typ kávových zŕn podľa vašich chuťových preferencií. Zvyčajne vám pripravia aj šálku kávy, aby ste mohli rovno ochutnať.

Pákový alebo automatický kávovar 

Teraz už je vám jasné, že dosiahnuť lahodnej chuti kávy nejde bez čerstvo pomletých kávových zŕn. Dilema, či si vybrať pákový alebo automatický kávovar, je už len na vás. Predstavte si sami seba pred oboma typmi kávovaru. Budete patriť skôr k tým, ktorým nebude vadiť, že príprava každej šálky kávy im zaberie niekoľko minút? Alebo skôr k tým, ktorí ocenia len stlačenie tlačítka a maznanie sa s prípravou kávy nechajú naozajstným kávovým gurmánom? Každý sme iný a máme iné preferencie. Čo ocení jeden, nemusí nutne okúzliť toho druhého.  Vyberte si taký, o ktorom viete, že bude spĺňať vaše požiadavky.

Najčastejšie otázky pri výbere pákových kávovarov

Ako sa obsluhuje pákový kávovar?

Pákové espressovače nemajú integrovaný zásobník na kávu, ale je potrebné sitko v podobe antikorovej nádobky s dierkami umiestnené v páke naplniť čerstvo namletou kávou. Páku zafixujete pred výpust vody, ktorá cez kávu pretečie do šálky.

TIP: Ak kávovar upozoní na potrebnú údržbu, odporúčame ju neodkladať. Na bezproblémový chod a kvalitnú kávu je nutné sa o prístroj pravidelne starať.

Čo znamená, že prípravu kávy mám „pod kontrolou“?

Na jednom pákovom kávovare možno pripraviť dva rovnaké, avšak kvalitatívne odlišné nápoje. Všetko závisí od kvality samotnej kávy, jej množstva, ale aj dôkladnosti, s akou ju do sitka natlačíte. Tu je potrebné dbať na výber správneho mlynčeka na kávu. Ovplyvniť môžete tiež kvalitu peny a na podobe nápoja sa podpisuje aj tvrdosť vody.

Pre koho je určený pákový kávovary?

Pákové kávovary sú vhodné pre milovníkov kávy, ktorí sú tak trochu baristami. Chcete si občas zaexperimentovať a pochváliť sa návšteve svojim výtvorom? Máte radšej čerstvo namletú kávu ako kupované kapsuly? Potom vyberte tento typ kávovaru.

Dôležité parametre

Tlak

Podľa tlaku vyvíjaného na zomletú kávu delíme kávovary na tie, ktoré majú čerpadlo a tie, ktoré sú založené na tlaku pary.

Na kvalitnú prípravu kávy je vhodné, aby kávovar mal integrované čerpadlo. Dosahovať by mal aspoň 9 barov, na prípravu jednej šálky naozaj kvalitného espressa budete potrebovať prístroj s tlakom aspoň 15 barov. Existujú aj lacnejšie prístroje s tlakom okolo 2 bary.

Doplnkové funkcie

Príprava dvoch šálok naraz urýchli prípravu kávy napríklad pre návštevu.
Nahrievanie šálok – studené šálky rýchlo znížia teplotu pripraveného nápoja, veľkou výhodou je preto vyhrievaná plocha.
Nastavenie výšky podstavca – praktické na rôzne veľkosti šálok.

Slovník pojmov – kávovary

Espresso

Espresso je kávový nápoj s objemom približne 30 ml vyrobený pod tlakom asi 9 barov. Odporúčaný čas extrakcie je 20 – 30 sekúnd. Servíruje sa v šálke s objemom 60 – 90 ml.
TIP: Nápoj sa správne volá espresso, stretnúť sa však môžeme s nesprávnymi výrazmi presso, expreso, piccolo a ďalšími.

Crema

Jemná a hustá kávová pena na povrchu správne pripraveného espressa.

Latte macchiato

Variant caffè latte, ktorý sa pripravuje do vysokého pohára. Skladá sa z viac ako 200 ml napeneného mlieka, 30 ml espressa a hornej vrstvy mliečnej peny. Ako posledné sa nalieva espresso, ktoré vytvára na pene charakteristickú škvrnu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam Quiz: