Arabica alebo Robusta

Káva Arabica

Arabika patrí medzi tie lepšie a kvalitnejšie kávy s približne 75% svetovej produkcie, pričom len 20% z vypestovaného množstva sú veľmi kvalitné zrná.

Ostatná úroda vykazuje vady zrna a spadá do nižších tried. Arabika rastie vo vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 metrami nad morom. Ja náročnejšia na pestovanie, prvú úrodu môže mať až po 6-tich rokoch a poskytuje ju po dobu 25-35 rokov podľa odrody a klimatických podmienok. Kávovník Arabika dorastá do výšky 3-5 metrov, pestuje sa v teplotnom rozmedzí 15-24 ?C. Arabika obsahuje oveľa menšie percento kofeínu než Robusta. Chuťovo sa vyznačuje svojou kyslosťou, to sa však odvíja od množstva faktorov, akými sú napríklad odroda arabiky, spôsob spracovania, praženie ale aj spôsob prípravy. Každá pražiareň produkuje výrobok s označením 100% Arabica. Pražená káva 100% Arabika patrí medzi najdrahšie produkty pražiarni. Z aktuálnej ponuky najznámejších pražiarni si môžeme vybrať napríklad: Costadoro Master Club, Illy, Paraná Caffé Espresso, Pellini Top…

Samostatnou skupinou medzi 100% arabikami sú Plantážne alebo Odrodové kávy. Ide o kávové zrná z konkrétnej krajiny a plantáže s jasným pôvodom. Označujú sa aj ako gurmánske kávy.

Káva Robusta 

Robusta sa radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. Darí sa jej v už nižších nadmorských výškach, a to 200-600 metrov nad morom, vďaka čomu zreje oveľa rýchlejšie ako Arabika. Vzrastom môže dosiahnuť až 13 metrov a pre ideálne pestovanie si vyžaduje teplejšie a stabilnejšie podmienky s teplotou 24-29 ?C. Na rozdiel od Arabiky, Robusta je omnoho menej náročná na pestovanie, výborne odoláva rôznym chorobám a prvú úrodu má už po 2-3 rokoch. Chuťovo je Robusta nezameniteľná svojou výraznou horkosťou, väčšinou u Robusty cítiť veľmi silné, zemité telo.

Arabiku a Robustu ľahko rozoznáte aj podľa ich tvaru. Zrnko Arabika je ploché a natiahnuté poväčšine so zakrivenou ryhou uprostred zrna. Zrnko Robusty je menšie vypuklejšieho a zaoblenejšieho tvaru s rovnou ryhou.

V kaviarňach sa káva najčastejšie pripravuje zo zmesi Arabiky a Robusty v rôznom pomere. Spolu tvoria vyváženejšiu a komplexnejšiu chuť. Z aktuálnej ponuky najznámejších pražiarni si môžeme vybrať napríklad: Lavazza Top Class, Paraná Caffé Extra Bar Premium…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam Quiz: