Parametre a funkcie kávovarov

Dizajn kávovaru – musia ladiť so zvyškom kuchyne

Výrobcovia kávovarov sa v dnešnej dobe snaží maximálne vyhovieť rozličným požiadavkám svojich zákazníkov a na trh teda dodávajú prístroja v rôznych farebných i materiálových prevedeniach. Na pultoch obchodov navyše často nájdete limitovanej edície, ktoré vašu kuchyňu doslova rozjasní a dodajú jej ďalšie štipku atraktivity. S dizajnom veľmi často súvisí aj veľkosť kávovaru – plnoautomatické prístroje na espresso bývajú samozrejme zo všetkých najväčšie. Ak sa pre nich rozhodnete, uistite sa dopredu, že máte v kuchyni na ich uloženie dostatok miesta. Naopak pákové a kapsľové kávovary sa bez problémov zmestia aj do menších kuchýň. Čo sa týka samotného vyladenia kávovaru do štýlu kuchyne, potom sa fantázii medze nekladú. Ak chcete nenápadný prístroj, nie je to problém. Nerezový, plastový? Obyčajný čierny, alebo do vašej kuchyne viac zapadne ten farebný, hravejší? Možností je skrátka veľa a máte si veru z čoho vyberať. Pre tých z vás, kto si na domácnosti zvlášť zakladajú, potom existuje veľmi atraktívna ponuka retro kávovarov (hoci ja ich neodporúčam, ich vlastnosti zďaleka nezodpovedajú cene).

Dôležité parametre

Pri výbere nezabudnite vziať do úvahy aj nasledujúce parametre, ktoré vám pomôžu vybrať kávovar podľa vašich predstáv:

tlak a teplota
príkon
spotreba

Tlak a teplota

Tlak patrí medzi najdôležitejšie faktory, ktoré ovplyvňujú kvalitu pripravenej kávy. Ak zvolíte profesionálny kávovar, stačí vám hodnota tlaku 9 barov. Ak však budete zhotovovať kávovar pre vašu domácnosť, vyberte hodnotu tlaku od 15 barov vyššie (tieto prístroje totiž nedokážu udržať konštantný tlak a na hodnotu 9 barov sa dostanú v priemere).
Rozhodne však neplatí, že čím vyšší tlak, tým lepšie nápoj získate. Vyhnite sa ale tiež niektorým pákovým kávovarom bez čerpadla, ktoré dosahujú iba tlaku 3,5 baru.
Ideálna teplota sa pohybuje okolo 90 ° C (vždy však menej ako 94 ° C).

Príkon

Príkon ovplyvní predovšetkým rýchlosť nahrievania pred tým, než začne pripravovať samotnú kávu. Ak zvolíte prístroj s vyšším príkonom, ušetríte trochu času, ktorý však nebude nijako závratný. Na kvalitu nápoja však nemá nižšiu či vyššej príkon vplyv.

Spotreba

Spotreba pre vás bude dôležitá predovšetkým v tom prípade, že vám ide o maximálnu úsporu energie (v opačnom prípade je zanedbateľná). Môžete tiež zvoliť model, ktorý je možné uviesť do úsporného režimu. Takáto funkcia má však aj svoje úskalia – niekedy sa prístroj prepína do úsporného režimu príliš skoro a je potrebné ho pri opakovanom užívaní neustále nahrievať, teda sa jeho spotreba paradoxne zvyšuje.

Užitočné funkcie

Podľa vašich potrieb tiež vyberajte prídavné funkcie, ktorými bude váš spotrebič disponovať. To, čo ocenÍ jeden, totiž nemusí vyhovovať niekomu inému. Medzi základné funkcie patrí:
nastavenie hrubosti mletia
nastavenie prípravy nápoja
nastaviteľná výška výpuste
nahrievanie šálky
penenie mlieka
funkcia horúcej vody
automatické čistenie a odvápnenie
uloženie obľúbeného nápoja

Nastavenie hrubosti mletia

Hrubosť zomletej kávy má významný vplyv na chuť a silu výsledného nápoja, je teda ideálne, ak zabudované mlynčeky u automatických espressovačov môžete nastaviť na určitú hrubosť mletia. Nie všetky modely však ponúkajú túto funkciu.

Nastavenie prípravy nápoja

Drahšie prístroje vám umožní nastaviť nielen teplotu a množstvo vody, silu kávy či možnosť pripraviť dve kávy naraz, ale zvládnu dokonca aj prispôsobiť tvrdosť vody na ideálnu hodnotu. Proces odvápnenie prebieha v samotnom kávovaru. Tvrdosť vody u vás doma potom zistíte pomocou priloženého prúžku, ktorý je súčasťou balenia.

Nastaviteľná výška výpuste

Väčšina automatických espressovačov je už bežne opatrená nastaviteľnou výškou výpuste. Tú oceníte predovšetkým v prípade, že budete pomocou kávovaru pripravovať rôzne druhy nápojov, pre ktoré sú typické rôzne vysoké šálky či pohára.

Nahrievanie šálky

Niektorí túto funkciu ocenia, iní ju naopak považujú za zbytočnú. Pravdou však je, že ak je šálka dopredu nahriata, výsledný nápoj vychladne pomalšie, dlhšie si udrží krémovú penu, chuť i arómu. Nevýhodou však je, že pomerne dlho trvá, než sa šálky nahrejú. Táto oneskorenie potom môže hocikoho od používania tejto funkcie odradiť.

Penenie mlieka

U kávovarov nájdete väčšinou tri spôsoby penenie mlieka: manuálny, automatický a poloautomatický.

Pri voľbe manuálneho šľahaní sa síce nejedná o najjednoduchšie riešenie (vyžaduje totiž určitý cvik), ale bude len na vás, aké peny docielite. Naproti tomu automatické penenie obstará kávovar sám. Problém môže nastať, keď sa spôsobom napenenia nie ste spokojní.

Najideálnejšie variantom je preto poloautomatický prístroj, u ktorého si môžete vybrať, či dáte prednosť ručnému šľahanie či práci prenecháte kávovary. Takéto prístroje sú totiž vybavené hadičkou, ktorú nasávajú mlieko priamo z krabice alebo zabudovanú nádobou na mlieko, ktoré potom automaticky napeňuje, zároveň si však zachovávajú možnosť manuálneho šľahanie.
Ak zvolíte automatické či poloautomatické penenie, počítajte s vyššími nárokmi na čistenie vášho prístroja.

Funkcia horúcej vody

Pokiaľ by ste radi kávovar využili aj na prípravu čaju, budete milo prekvapení, pretože u väčšiny automatických espressovačov môže z trysky na horúcu paru tiecť aj horúca voda. Pomocou stlačenia tlačidla vám tak prístroj naplní šálku horúcou vodou. Táto funkcia je však zastúpená iba pri prístrojoch, ktoré majú trysku na vývod horúcej pary pre manuálne šľahanie mlieka.

Automatické čistenie a odvápnenie

Mnoho prístrojov je vybavené funkciou automatického čistenia, a dokonca odvápnenie. Po naplnení zásobníka na použitú kávu tiež väčšina prístrojov sama upozorní na potrebu jeho vysypanie.
Odvápňovať by ste prístroj mali zhruba raz mesačne. Ak kávovar disponuje automatickým režimom odvápnenie, stačí len stlačiť niekoľko tlačidiel podľa návodu. Odvápňovací prostriedok je buď súčasťou balenia, alebo je potrebné ho dokúpiť.

Časovač

Pomocou tejto funkcie môžete nastaviť presnú hodinu, na ktorú má byť káva pripravená. Napríklad ráno potom len vstanete k čerstvo uvařenému šálke.

Uloženie obľúbeného nápoja

Ak uprednostňujete určitý druh nápoja (s určitou silou, množstvo vody a pod.), Môžete si ho pomocou špeciálnej funkcie na kávovaru uložiť a v prípade potreby iba stlačiť tlačidlo.

Ďalšie funkcie moderných kávovarov

Moderné kávovary už by nemali byť iba prostredníkom, s ktorého pomocou prelejete zrnkami kávy vodu. Mali by vedieť niečo navyše, uľahčiť vám čo najviac život a pripraviť vám z pitia kávy skutočný pôžitok. A to nielen jej chuťou, ale aj pohodlným, jednoduchým a príjemným spôsobom jej prípravy. S čím sa teda môžete u kávovarov stretnúť, čo by sa vám mohlo v domácnosti hodiť?

Nastaviteľná sila kávy

Niektoré kávovary vedia nastaviť aj silu kávy. Najmä ide o tie modely, ktoré majú vlastný mlynček. Ten sám určí, ako hrubá by teda káva mala byť a koľko je jej potreba pripraviť. Ovšem počítajte s tým, že takáto vychytávka je drahšia.

Nastavenie parametrov vody (množstvo, teplota, tvrdosť)

Pre kvalitu pripravenej kávy nie je rozhodujúce iba samotné kávové zrno, ale aj voda, z ktorej ju pripravíte. Parametrov, na ktorých záleží, je hneď niekoľko. Jedným z tých najhlavnejších je teplota vody. Tá by počas prípravy nemala prekročiť 90 ° C (tj. Nemala by sa priamo variť). Kávovar by mal byť schopný si takú teplotu vody nastaviť. Rovnako tak by mal byť schopný nastaviť si množstvo vody, aby ste u neho nemuseli pri každom varení kávy stáť. Čo iste oceníte najmä pri častom používaní kávovaru, to je možnosť nastavenia tvrdosti vody.

Nahrievač šálok

Nahrievač šálok je pomerne efektívnou a praktickou vychytávkou dnešných kávovarov. Pokiaľ bude šálka studená, potom sa od neho ochladí aj káva a najmä kávový gurmán ju potom len ťažko docení, keď ju bude mať len vlažnú. Niektoré kávovary teda majú nahrievač šálok. Toto malé zariadenie hrnček zahreje, zatiaľ čo sa bude ohrievať voda na kávu.

Mlynček

V prípade, že si nechcete kupovať už namletú a spracovanú kávu, ale chcete si kupovať iba samotnÉ pražené zrná, budete mať zážitok z prípravy kávy ešte väčší. Ovšem budete si musieť zaobstarať vlastný mlynček, alebo kávovar so zabudovaným mlynčekom.

Tryska na paru

Tryska na paru je zariadením, ktorým je vybavené len málo kávovarov. Používa sa pre ohriatie a našľahanie mlieka. To potom vytvára krásnu a dobrú penu do café latté alebo do cappuccina.

Príprava čaju

Ak vám váš kávovar dáva možnosť pripraviť si horúci čaj, potom ušetríte za rýchlovarnú kanvicu. Stačí, keď má vlastný vývod na horúcu vodu (alebo vie používať čajové kapsule). Väčšinou za taký vývod slúži tryska na paru.

Zásobník na použité kapsule

Ako vás môže už po prečítaní nadpisu napadnúť, je zásobník na kapsule výsadou kapsulových kávovarov, u iných typov sa s ním nestretnete. Ide o malý priestor, do ktorého si kapsule uložíte. Nemá žiadny praktickejšie význam, ale občas sa hodí – ľahšie si v ňom všimnete, že vám kapsule dochádza, máte ich hneď po ruke a nebudete ich nikdy zložito hľadať.

Nastaviteľná výška výpuste

U novších kávovarov je výška výpuste úplne bežne nastaviteľná. Niektoré staršie modely to ale nevedia a majú ju zabudovanú napevno. To so sebou nesie rad nevýhod – u malých hrnčekov na espresso bude káva striekať všade okolo, šálku zašpiní a nebude to pôsobiť esteticky. Naopak, väčšie hrnčeky by ste pod výpust neumiestnili. U väčšiny kávovarov sa s pevným usadením už nestretnete, ale ak áno, skôr sa poobzerajte po inom modeli.

Displej

Veľmi užitočný pomocník a komunikačný kanál, ktorého pomocou vám kávovar povie, čo potrebuje. Miesto, aby ste ho museli neustále sledovať a kontrolovať, či je všetko v poriadku, sám vám jeho pomocou upozorní na nutnosť čistenia alebo výmeny vody. To sa hodí, ušetrí vám to veľa času a starostí.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam Quiz: