Spôsoby prípravy kávy bez mlieka na espresso strojoch

Najčastejšie spôsoby prípravy kávy bez mlieka na espresso strojoch.

Ristretto, espresso, doppio, lungo…

Espresso, nápoj zo 7-10g kávy extrahovaný pri teplote okolo 90 stupňov pod tlakom 9 barov počas cca 25 sekúnd. Objem nápoja je približne 30ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Šálka má objem 60ml.

Ristretto

Ristretto, koncentrovanejší kávový nápoj. Základný rozdiel oproti espressu je v objeme nápoja. Kým espresso obsahuje cca 30ml vody, ristretto len cca 20ml. Dosiahneme to jednoducho, kávu zomelieme na jemnejšie a cez páku nám pretečie počas 25 sekúnd menej vody. Často sa môžeme stretnúť s „jednoduchším“ spôsobom prípravy ristretta – bez prestavovania mlynčeka. Extrakcia sa jednoducho ukončí skôr, po natečení 20ml. Nápoj je podávaný v hrubostennej nahriatej šálke so zaobleným dnom. Objem šálky je tiež 60ml.

Doppio

Doppio, jednoduchšie „dvojité“ espresso. Dvojitá dávka kávy, dvojitý objem extraktu a dvojitá dávka kofeínu. Pri príprave do jednej šálky natečú dve espressa.

Lungo

Lungo, alebo espresso pripravené do väčšej šálky 120ml – 150ml podávané s konvičkou horúcej vody. Voda sa doleje do espressa podľa chuti.

Piccolo

Piccolo, nesprávny názov pre espresso alebo ristreto! Piccolo neexistuje.

Presso, kávový nápoj pripravený do veľkej šálky dlhou extrakciou hrubo namletej kávy vyznačujúci sa svetlou hrubou penou bez chuti, alebo „spálený“ smradľavý nápoj drevnatej chuti bez krémy extrahovaný dlhší čas. Spolu s kávou a veľa kofeínu sa do šálky počas dlhej extrakcie dostanú aj škodlivé látky spôsobujúce tráviace ťažkosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Anti-Spam Quiz: