Obsah stránky
- Aké typy kávovarov poznáme ? V čom si pripraviť skvelú kávu ?
- Kávovary na prekvapkávanú kávu – prekvapkávače
- Výhody
- Nevýhody
- Pákové kávovary – pákové espressa
- Výhody
- Nevýhody
- Automatické kávovary
- Výhody
- Nevýhody
- Kapsulové kávovary
- Výhody
- Nevýhody
- Moka konvičky
- Výhody
- Nevýhody
- French press
- Výhody
- Nevýhody
- Aeropress
- Výhody
- Nevýhody
- Vakuum pot
- Výhody
- Nevýhody
Aké typy kávovarov poznáme ? V čom si pripraviť skvelú kávu ?
Ak sa zíde u vás doma početnejšia návšteva, môžete sa staviť, že väčšina zúčastnených nepohrdne dobrou kávou. Tak to proste je, káva je najobľúbenejším nápojom. A ak chcete hosťami pohostiť naozaj dobrou kávou, a nie len horúcou vodou zaliatou instantnou zmesou, v kuchyni budete potrebovať pomocníka na prípravu domácej kávy. V čom doma pripraviť kávu?
Máme pre Vás základný prehľad jednotlivých druhov kávovarov a spôsobov ako doma pripraviť skvelú kávu.
Bližšie sa pozrieme na tieto druhy kávovarov:
kávovary na prekvapkávanú kávu – prekvapkávače
pákové kávovary
automatické kávovary
kapsľové kávovary
moka kanvičky
french press
aeropress
vákuum pot
Dostane sa Vám predstavenie jednotlivých tipov. Zistíte ich výhody a nevýhody a predstavíme niektoré kávovary.
Kávovary na prekvapkávanú kávu – prekvapkávače
Kávovar na prekvapkávanú kávu alebo prekvapkávač patrí k najlacnejším prístrojom na prípravu kávy doma. Funguje na princípe prekvapkávania a jeho nenahraditeľnou časťou je kávový filter. Výber kávového filtra môže ovplyvniť finálnu chuť kávy, a preto sa odporúča vyberať ho starostlivo. Kávový filter môže byť buď integrovaný alebo vymeniteľný (papierový, plastový).
Moderné prekvapkávače sú dnes pekne dizajnovo riešené. Ich zloženie je však, až na niektoré funkcie, podobné. Kávovar má nádobku na vodu, pod ňou hlavicu s filtrom – cez filter s kávou voda z nádobky preteká. Jeho dôležitou súčasťou je kanvička (0,75 l až 2 l), do ktorej tečie už hotová káva. Dnešné prekvapkávače majú veľa funkcií – anti-drip systém, časovač, automatické vypnutie, funkciu odvápnenie. A sú preto šikovným pomocníkom v domácnosti.
Výhody
K výhodám prekvapkávačov patrí nízka obstarávacia cena. Jednoduché ovládanie a príprava väčšieho množstva kávy. Prekvapkávače sú vhodné pre početnejšie rodiny a tých, ktorí denne vypijú i niekoľko šálok kávy.
Ocenia ich milovníci tureckej kávy, ktorým nevyhovuje kávová usadenina na dne hrnčeka. K výhodám dnes patrí aj pekný dizajn prekvapkávačov a ich pomerne malý rozmer. Na kuchynskú linku sa zmestia bez ťažkostí.
Nevýhody
Nevýhodou prekvapkávačov je nižšia kvalita pripravenej kávy, než je tomu u espresa. To je dané tým, že voda cez kávovú zmes len prekvapkáva, kdežto u espressa je na kávovú zmes vyvinutý tlak pary. Výslednú chuť možno ovplyvniť výberom kvalitnejšie kávovej zmesi. Nevýhodné sa niekomu môže javiť aj nutnosť čistenia a výmeny kávového filtra.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať prekvapkávač
Pákové kávovary – pákové espressa
Pákový kávovar budú mať v domácnosti tí, ktorí kávu nielen radi pijú, ale tiež si ju radi aj pripravia. U pákových kávovarov sa bez zapojenia do prípravy kávy ani nezaobídete.
Nápoj si pripravíte z mletej kávy. Tú si musíte sami namlieť, odmerať a natlačiť do tak zvanej páky prístroja (tá má sitko na kávu). Odmerať si musíte aj potrebnú dávku vody do nádobky na vodu. Keď máte všetko pripravené, dáte páku do polohy k vodnej tryske, cez ktorú pretečie voda.
Pre obsluhu pákových kávovarov musíte byť tak trochu barista. Nie je vôbec ľahké odhadnúť množstvo kávy na jednu šálku. Tiež celý proces prípravy kávy je u pákových kávovarov náročnejšie. Preto ak vás proces prípravy kávy moc „neberie“, pákový kávovar vám v domácnosti najskôr nebude vyhovovať
Výhody
K výhodám pákových kávovarov bezpochyby patrí originálnu chuť kávovej šálky a jeho výrazná aróma. Ak pákový kávovar ovláda ten, kto to s kávou vie, môže konečný výsledok stáť naozaj za to.
Veľkým plusom pákových kávovarov je fakt, že máte prípravu kávy úplne pod kontrolou. Čo viac menej zase ocenia experimenty milujúci baristi a milovníci kávy.
Nevýhody
Ten, kto si na proces prípravy kávy moc nepotrpi, uvidí nevýhodu pákového kávovaru v nutnosti jeho obsluhy od začiatku do konca. U prípravy kávy v pákovom kávovaru si nielenže musíte kávu aj vodu odmerať, musíte pákový kávovar pravidelne aj udržiavať. K pravidelnej starostlivosti o pákový kávovar patrí čistenie kávové páky, odvápňovanie a podobne.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať pákový kávovar
Automatické kávovary
Pokiaľ nie je pákový kávovar nič pre vás, automatický kávovar si zamilujete. Prečo? Jediné, čo pre prípravu vášho šálky kávy musíte urobiť, je stlačiť príslušné tlačidlo. Automatický kávovar vám pripraví celú škálu kávových nápojov, bez toho aby ste pre to museli pohnúť prstom. Naviac sa sám čistí a odvápňuje. Skrátka radosť dať si kávu.
Automatický kávovar má celý rad funkcií. Väčšinou má integrovaný mlynček, a preto môžete použiť kávové zrná. Ak si chcete doma pripraviť aj lahodné cappuccino a latte macchiato, vyberajte automatický kávovar so zásobníkom na mlieko. Pretože na trhu existuje celý rad rôzne výkonných automatických kávovarov, je potreba zháňať ten, ktorý vyvinie tlak 9 barov. Existujú aj kávovary s tlakom 15 barov. Ale vzhľadom k tomu, že na trhu zoženiete aj prístroje len s 2 barmi, vám 9 barov bude bohato stačiť.
Výhody
Automatické kávovary sú obľúbené vďaka veľmi jednoduchej príprave kávy. Ich nenáročná údržba a prevádzka im pripisuje ďalšie plusové body. Pretože vedia automatické kávovary pripraviť celú radu nápojov, ako hostitelia u svojich klientov zažiarite. Výhodou je aj výrazná chuť kávy. Automatické kávovary vás dnes prekvapia aj radom príjemných funkcií. Medzi ne patrí funkcia predhriatie šálky či časovač.
Nevýhody
Čo sa prípravy kávy týka, nedá automatickým kávovarom nič vytknúť. Jedinou nevýhodou tak zostáva vyššia nákupná cena a väčší rozmer. Ale vzhľadom k lahodnosti šálky z automatického kávovaru, si na neho miesto v kuchyni určite radi urobíte.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať automatický kávovar
Kapsulové kávovary
Kapsľové kávovary vám pripravia kávu z kapsúl alebo takzvaných PODov (kapsúl alebo sáčkov porciovanej kávy). Obľúbite si ich vďaka jednoduchej príprave kávy a širokému výberu nápojov. Na prípravu obľúbenej šálky kávy stačí naplniť nádobku na vodu a vložiť kapsulu.
Výhody
Kapsľové kávovary uvítajú milovníci kávy, ktorej ale proces jej prípravy veľmi nezaujíma. Na kávu radi chodia do kaviarní, kde im ju niekto pripraví.
Vlastného baristu teraz ale môžu mať vďaka kapsulovým kávovarom doma. Veľkou výhodou je široká ponuka kapsúl a jednoduchá príprava, ktorú zvládne naozaj každý.
Nevýhody
Zaobstarať si kapsule do kávovarov dnes nie je problém. Počítať však musíte s ich vyššou cenou. Pozor na kompatibilitu. Pri nákupe kapslí si musíte dať pozor na to, či sú určené konkrétne pre váš konkrétny pristroj . Väčšina ich už je kompatibilných, ale aj napriek tomu sa oplatí mať sa na pozore.
V posledných rokoch sa modernými zariadeniami na prípravu kávy stali kapsule. Tie Vám domov prináša kávu s bohatou mliečnou penou, cappuccino, latte macchiato, talianske espresso a iné kávové špeciality, ktoré si zamiluje každý. Kapsľové kávovary sú navrhované v jednoduchom a kompaktnom riešení.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať kapsulový kávovar
Moka konvičky
O tom, že pri príprave domácej kávy sa nemusíte spoliehať len na drahšie prístroje, svedčí prítomnosť moka kanvičky na trhu. Je lacná, jednoduchá a pripraví vám lahodnú kávu. Káva z moka kanvičky je veľmi silná a podobá sa espresu. Moka kanvičku možno dať na sporák (plynový, elektrický i indukčný). Možno ale kúpiť aj moka kanvičku s integrovaným ohrevom vody – na zásuvku.
Moka kanvička sa skladá z troch dielov. Do spodnej nádobky nalejete vodu (odporúča sa nalievať maximálne množstvo). Prostredný diel je určený pre mletú kávu. Horný diel patrí už hotové káve. Moka kanvička funguje na princípe tlaku vodnej pary, ktorá sa tvorí v spodnej nádobe a prestupuje skrz mletú kávu až do hornej nádobky – kde už máte hotový kávový nápoj.
Výhody
Moka kanvičky si môžete zaobstarať vo viacerých veľkostiach. Ich výhodou je aj nízka obstarávacia cena a jednoduchosť prípravy. Milujete aj silnú kávu, stane sa moka kanvička vaším častým pomocníkom v kuchyni. Vďaka svojmu menšiemu rozmeru vám v kuchyni nebude ani prekážať.
Nevýhody
U prípravy kávy v moka kanvičke si musíte dať pozor na jej prepálenie.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať moka konvičku
French press
Chcete rýchlo pripraviť veľké množstvo čerstvej kávy bez usadeniny na dne hrnčeka? V tom prípade si kúpte French press – sklenenú kanvičku s piestom, ktorá vám kávu rýchlo a hlavne jednoducho pripraví.
Príprava kávy vo French presse je jednoduchá. Stačí do kanvičky naliať horúcu vodu na hrubo namletú zmes kávy. Necháte lúhovať pár minút a pomaly stlačíte piest na kanvičke nadol. Piest na rozdiel od filtra nezachytáva kávové oleje , a preto je káva chutnejšia než z prekvapkávače.
French press kanvičky si môžete kúpiť v rôznych veľkostiach a z rôzneho materiálu. Záleží na vašej náročnosti a denným počtu šálok, ktoré bežne vypijete. French press konvička môže mať objem až 1 liter. Ak si ju zaobstaráte z nerezu, vydrží vám v nej káva dlhšie teplá.
Výhody
French press kanvičku zaobstaráte naozaj lacno. Kávu v nej pripravíte rýchlo a ešte navyše veľké množstvo. K ďalším výhodám patrí aj menší rozmer French press kanvičky. Na rozdiel od veľkých kávovarov vám v kuchyni nezaberie veľa miesta a možno ju so sebou vziať aj na cesty.
Nevýhody
V závislosti na jej funkciu možno French press kanvičke vytknúť len jednu vec – nutnosť mať hrubo namletú kávu, čo nie každý odhadne.
Podrobnejšie informácie TU : Ako vybrať french press
Aeropress
Kávu rýchlo, chutne a jednoducho si môžete pripraviť aj vďaka Aeropressu. Jedná sa o pomerne nový spôsob prípravy kávy pomocou vzduchového tlaku, ktorý bol svetu predstavený až v roku 2005. Káva z Aeropressu je filtrovaná pomocou vzduchu cez malý papierový filter. Podobne ako u French presse stláčate piest.
Aeropress ponúka dva spôsoby prípravy kávy. Klasický a obrátený. Pri klasickom spôsobe sa mletá káva v nádobke extrahuje iba pár sekúnd a potom je pomocou piestu cez filter stlačená do pripraveného hrnčeka. U obráteného postupu aeropress prevrátime a kávu v horúcej vode necháte lúhovať o niečo dlhšie. Potom prevrátime a opäť stlačíte piest.
Prístroj je ideálnym spoločníkom aj na cestách, kde k príprave kávy budete potrebovať len horúcu vodu a vašu obľúbenú kávu. AeroPress má nízku hmotnosť a vysokú tepelnú odolnosť. Je rezistentná voči poškodeniu. Ľahko sa čistí, stačí ho opláchnuť pod tečúcou vodou alebo vložiť do umývačky riadu.
Výhody
Aeropress je výhodný vďaka jeho pomernej nízkej obstarávacej cene a možnosti vziať si ho všade so sebou. V kombinácii s ručným mlynčekom a prístupom k horúcej vode si šálku lahodnej kávy môžete pripraviť takmer kdekoľvek. U Aeropressu si obľúbite jednoduchosť prípravy kávového nápoja aj jeho ľahkú údržbu.
Nevýhody
Vzhľadom k jeho funkciám a jednoduchosti možno Aeropressu vytknúť len nutnosť dokupovania kávových filtrov.
Podrobnejšie informácie TU : O Aeropresse
Vakuum pot
Ak patríte medzi milovníkov kávy a nadšencov prípravy kávy, určite vám neunikla ani existencia vákuum potu na trhu. Vo vákuum potu si síce nepripravíte niekoľko šálok kávy denne, ale zaručene budete očarení netradičným spôsobom prípravy kávy, ktorý ponúka.
Vákuum pot funguje na princípe vodnej pary, ktorá s mletou kávovou zmesou vie ozajstné divy. Vákuum pot sa skladá z dvoch sklenených baniek, kávového filtra a kahanu. Postup prípravy kávy je nasledujúci. Do spodnej sklenenej banky nalejete horúcu vodu, ktorú ďalej zahrievate nad kahanom. Do druhej kávové banky s filtrom nasypete kávu a umiestnite ju nad spodnú banku. Vodná para zo spodnej banky sa mieša s kávovou zmesou tak dlho, kým je v spodnej banke voda. Po úplnom odparení vody v spodnej banke kahan odstavíte. Vplyvom chladnutia už hotová káva prekvapkať opäť do spodnej banky bez usadeniny, ktorý zachytí filter.
Výhody
Netradičným spôsobom prípravy kávy určite pobavíte seba i vašich blízkych. S vacuum potem s deťmi nielenže precvičíte fyzikálne zákony, ale si následne pochutnáte na dobrej káve.
Nevýhody
Demonštrácia prípravy kávy vo vákuum pote iste bude stáť za to. Rozhodne ju však nebudete robiť deň čo deň. Nevýhodná je dlhá doba prípravy kávy aj jej obmedzené množstvo. Kvôli tomu by vákuum pot u pravidelných konzumentov kávy zrejme neobstál.
Podrobnejšie informácie TU : O Vákuum pot